background2

Aansprekende titel, maar helaas als geheel eerder een dertien in een dozijn management/zelf-hulp boek. En dat komt niet eens door de achtergrond in het “verkoop” wereldje. Het is immers geschreven door economen (beloning is in dit boek dan ook de belangrijkste drijfveer- we zijn geconditioneerd, net als ratten), maar de lessen vallen goed te vertalen naar andere vakgebieden, zoals veiligheid.

Meer problematisch vind ik de oppervlakkigheid - ondanks de veelheid aan modelletjes en theoriën wat op mij eerder overkomt als alibi en versiering zonder al te veel toe te voegen. Het geheel is vooral neuro-popscience (een boel gedoe over allerlei stofjes in je hersenen) aangevuld met huis-tuin-en-keuken adviezen (vooral op het einde over leefstijl, slapen en voeding). En door het hele boek heen wordt naar het tooltje (testje, scores) van de auteurs verwezen. Maar ja, dat is ze niet echt kwalijk te nemen. Mij stoort het wel.

Na deze kritische woorden: in het boek zijn beslist ook goede inzichten te vinden over hoe je je als professional kunt ontwikkelen en hoe je jezelf vakmatig kunt verbeteren. Bijvoorbeeld:

• blind imiteren is onverstandig,

• vind of bouw een niche voor jezelf waarbinnen je met plezier werkt en de “top” kunt bereiken,

• werk aan zelfontwikkeling en vernieuwing,

• blijf bij vakmatig,

• zorg ervoor dat je flexibel bent en je aanpast,

• reflectie is belangrijk.

 

Verbeke, W. & Teeuwsen, D. (2018) De Veerkrachtige Professional. Het Hoe en Waarom van de Succesvolle Kennisbroker. Amsterdam: Warden Press.