background2

Sorry - only Dutch review so far... And it’s an oldie too, from 2007 or 2008… Will provide an updated English version when and if time permits...

In the meantime... Those who want a quick introduction to some of the book might want to watch this TED Talk by Steven Levitt who discusses why living as a crack cocaine dealer is possibly the worst job in all of the USA (which is one of the chapters in the book).

Ik werd aangetrokken door de titel, vervolgens door de slagzin op de achterzijde (ASSUME NOTHING, QUESTION EVERYTHING) die mij zeer aansprak en na even bladeren door de inhoud besloot ik direct tot aanschaf.

De auteurs zijn respectievelijk topeconoom en journalist en behandelen interessante vragen als de redenen (ware en in de media geponeerde) voor de plotselinge sterke afname van criminaliteit in America (het antwoord is verrassend!), "How is the Ku Klux Klan like a Group of Real Estate Agents", "Why do Drug Dealers still live Their Moms" of hoe belangrijk de naamgeving van kinderen door ouders op de toekomst van hun kinderen (concreet gefocussed op de rare, of uitgesproken ’zwarte’ namen in Amerika en of mensen daar economisch nadeel van ondervinden).

Zeer vermakelijk in ieder geval (ook door de schrijfstijl) en soms zelfs onthutsend, vooral omdat in veel gevallen (terecht) gehakt wordt gemaakt van ’conventional wisdom’.

Het boek zet aan om even iets anders tegen dingen aan te kijken met een frisse blik, en dóór te vragen, oorzaak en gevolg goed uitelkaar te houden, en misschien nog belangrijker correlatie en oorzaak.

Daarmee een uitstekend boek voor veiligheidskundigen om te helpen scherp te blijven (immers, nieuwsgierigheid is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een veiligheidskundige). Bovendien, hoewel de auteurs er nog nooit van gehoord zullen hebben, leveren ze een goede toevoeging op ’Intensieve Menshouderij’, onder in voorbeeld van ’cheating teachers’. Hoe zinvol is het om schonen te belonen voor zogenaamd goede cijfers? Met een computeralogritme wordt aangetoond dat de examen uitslagen deels door leraren zijn gecorrigeerd om subsidies te krijgen, opslag te krijgen of ontslag te voorkomen!

ISBN 0-141-01901-8 (Penguin pocket version)