Print

Een boek dat over een ander soort veiligheid gaat dan ik normaal gesproken lees en bespreek. In dit geval gaat het met name over sociale veiligheid en beveiliging, en dat is wel actueel natuurlijk. Bovendien is het iets wat de meesten van ons regelmatig, dagelijks wellicht, raakt. Denk maar eens aan het maken van een vliegreis, of het bezoek aan een winkelcentrum.

Het boek is vooral geschreven vanuit de Belgische situatie (historisch, wetgeving, ontwikkelingen en gebeurtenissen de afgelopen decennia), maar deels is dit ook goed te vertalen naar andere landen. Interessant is de beschrijving van hoe het werkgebied van beveiliging zich heeft ontwikkeld in de loop der jaren. Nog interessanter is eigenlijk de reflectie over veiligheid (en de perceptie van veiligheid, of onveiligheid) en ethiek die het boek opent.

Dit alles bouwt op naar een betoog hoe de overheidsdiensten (politie e.d.) kunnen samenwerken met particuliere beveiligers om beter de uitdagingen aan te kunnen die ons te wachten staan. Prettig: dit is niet een betoog voor privatisering, maar een betoog geschreven vanuit ontwikkelingen en trends met een suggestie voor een weg vooruit.

Een interessant kijkje in een ander deel van de veiligheidswereld.

Dormael, D. van (2018) Wees Niet Bang. Hoe Organiseren We Onze Veiligheid? Kalmthout: Polis.

www.polis.be